Boeken, Films  en Informatie
Op deze pagina staan boeken, films en informatie. Voor de Transgender, Partner en Naasten.

Transgender boeken films

Social media: https://www.partner-transgender.nl/images/soicialbuttons/facebook.png https://www.partner-transgender.nl/images/soicialbuttons/facebook.png

Boek

Aldus Sybren - Micha Meinderts/Augustus 2016
Sybren, pas gescheiden, verhuist na twintig jaar Amerika terug naar Rotterdam, waar, afgezien van een oom, niemand hem kent en niemand weet dat hij tot drie jaar geleden nog door het leven ging als vrouw.
In zijn nieuwe land, zijn nieuwe lijf en in zijn nieuwe rol als single homoman probeert Sybren uit te vinden wat hij wil, en met wie. En terwijl hij, getergd door heimwee, en twijfel langzaam nieuwe vrienden maakt, komt Sybren erachter dat een nieuwe start niet zo simpel is.
Aldus Sybren is een prachtige mix van de klassieke coming-of-age en het zeer actuele thema dysphoria.

ISBN 978-90-2060-839-7

Bo - Eindelijk vrouw - Bo van Spilbeeck/februari 2019
Hoewel ze reeds als kind niet goed in haar vel zat en elke kans aangreep om in een vrouwenrol te kruipen, outte Bo zich uiteindelijk pas op 58 jarige leeftijd als transgender. In haar autobiografie vertelt Bo Van Spilbeeck over haar vele jaren als vrouw in een mannenlichaam, haar interne strijd, de definitieve beslissing om vrouw te worden, haar coming-out , haar ervaringen tijdens de geslachtstransitie en wat het betekent om vrouw te zijn.

ISBN 978-94-9295-811-2

Casablanca voorbij - Linda Asselbergs , Corinne van Tongerloo/november 2017
Corinne Van Tongerloo wordt in 1936 als Cornelis Van Tongerloo geboren in een kroostrijk gezin in het Antwerpse Schipperskwartier. Cor voelt al vroeg dat er iets niet klopt. Het liefst wil hij net zoals zijn zussen zijn. Het leven van deze transgenderpionier leest als een avonturenroman, vol onverwachte wendingen en sterke emoties. Het woord transgender bestaat nog niet en Cor moet zelf op zoek gaan naar een oplossing.
ISBN 978-94-9095-225-9

Dagboek van een transgender - Mason Hoogendoorn/oktober 2019
Ze had zo gehoopt dat het weg zou gaan. Zo gehoopt dat het normaal zou zijn. Even dacht ze dat het waarheid werd. Maar Vera wist eigenlijk wel dat het niet over zou gaan. Al van kleins af aan wist ze dat ze eigenlijk een jongen was. Ze probeert meerdere malen als meisje te leven. Tien jaar geleden heeft ze zelfs besloten om de behandeling en het traject met hormonen niet verder in te gaan. Toch maar weer proberen als meisje te leven. Twee weken na de bruiloft crasht ze volledig. Het gaat niet meer en ze weet dat ze eigenlijk Mees is. De weg naar zelfacceptatie begint. Het moet om te kunnen overleven. Een moeilijke weg waarin geloof en de kinderwens een belangrijke rol speelt. Hoe zal de omgeving er mee omgaan? Hoe zal de kerk er mee omgaan? Zal ik mensen verliezen? Hoe kan ik een kind krijgen als mijn lichaam dat niet wil?
ISBN 978-94-0219-820-1

Een bijzondere liefde - Marian Geurtsen/juni 2016
Marian Geurtsen, Partner van een transgender heeft het prachtige boek
"een bijzondere liefde" geschreven. Haar eigen ervaringen vormden de aanleiding van dit boek. In dit boek zijn 14 gesprekken met partners van transgenders gebundeld waarin diverse punten aan bod komen waar je als partner mee te maken krijgt.
ISBN 978-90-6523-621-0

Fluwelen begeerte - Sarah Waters/oktober 2014
Oesterverkoopster Nancy Astley droomt haar leven lang van de vaudeville. Ondersteboven van revuester Kitty Butler trekt ze naar het wilde en avontuurlijke Londen. Algauw worden ze geliefden en voeren ze samen hun `mannen-act op in theaters en music-halls. Een droom lijkt werkelijkheid geworden, maar dan leert Nancy dat liefde alleen niet genoeg is. Verlaten door Kitty zwerft ze zonder een cent op zak door de straten van Londen. Haar act wordt haar overlevingsstrategie verkleed als man komt ze in aanraking met charlatans, schandknapen en hoeren, maar ook met de Londense aristocratie, die zo mogelijk nog gevaarlijker is. Fluwelen begeerte laat op een unieke en haast tastbare manier de onderkant van de Victoriaanse tijd zien, en legt pijnlijk de hypocrisie ervan bloot. Vol kleurrijke beschrijvingen van het Londen van 1890 en zijn variétéwereld, met dickensiaanse personages en kloppend van erotische spanning is Fluwelen begeerte een roman die je tot de laatste bladzijde meesleept.

ISBN 978-90-3889-943-5

George - Alex Gino/mei 2016
George is een jongen. Om te zien tenminste. Want George weet zelf dat ze een meisje is. Ze houdt dit voor iedereen geheim. Totdat ze met de klas een toneelstuk van haar lievelingsboek gaan opvoeren. George wil supergraag de hoofdrol van Charlotte spelen. Maar ze mag van de juf niet eens auditie doen… omdat ze een jongen is. Samen met haar beste vriendin Kelly bedenkt ze echter een plan. Zodat ze niet alleen Charlotte kan zijn, maar vooral zichzelf – voor eens en altijd.

ISBN 978-90-2067-446-0

Het geheim van meester Daan - Nadja van Sever/1 april 2020
jeugdboek, Nederlands, van eigen bodem, met illustraties, school, gender, zeemeermin, meester, juffrouw
Een vlot en vrolijk boek, dat op luchtige toon het thema gender bespreekbaar maakt. Voor iedereen vanaf 9 jaar.
Liv kijkt de meester stiekem aan. Wat doet hij weer raar vandaag. Daarnet was hij vrolijk en nu kijkt hij weer triest. Hij is een leuke meester! Maar hij zit met iets. Dat voelt ze gewoon. Hij heeft een geheim en zij wil erachter komen wat het is.

ISBN 978-90-4483-839-8

Het Lammetje dat een varken is - Pim Lammers/januari 2017
Een prentenboek met 32 pagina's welke op een hele lieve wijze gender en indentiteit voor kleuters vanaf 3 tot ca 6 jaar bespreekbaar maakt.
Het boek van Pim Lammers & Milja Praagman heeft schattige illustraties en een prachtige boodschap "je mag zijn wie je bent"
ISBN 978-94-6291-199-4

Het transgender boek - Guy T’Sjoen en Joz Motmans/mei 2019
Een compleet boek over hoe het is om in Vlaanderen en Nederland te leven als transpersoon. De paden die transpersonen volgen zijn niet allemaal gelijk. Met een deskundige blik beantwoorden Guy T’Sjoen en Joz Motmans diverse vragen zoals: hoe vertel je aan je ouders, partner of kinderen, hoe gaan ze er mee om? Hoe begeleid je een kind dat minder stereotiep gedrag vertoont? Waar vind je hulp, begeleiding, steun van lotgenoten? Ook gaat het boek over: Medische mogelijkheden zoals hormonenbehandeling, chirurgie, sociale en juridische opstakels.

ISBN 978-90-2233-615-1

Jongensdroom - Lorna Minkman/Juni 2007
David verhuist midden in het schooljaar naar een dorp aan zee. Na de herfstvakantie start hij in de havo-eindexamenklas. Sinds zijn veertiende gaat David als jongen door het leven, hoewel hij nog steeds het lichaam heeft van een meisje. Hij is geobsedeerd door een gespierd mannelijk lichaam. Voordat de school begint, heeft hij de sportschool al gevon-den. Daar komt hij Tess tegen, die bij hem in de klas blijkt te zitten. David intrigeert haar en Tess zorgt ervoor dat hij bij de groep komt die, onder leiding van Menno, het eindexamenfeest voorbereidt. Tess wordt verliefd op David, maar blijft ze dat ook als hij vertelt dat hij als meisje is geboren? En hoe reageert Menno als zijn beste vriend geen jongen blijkt te zijn? .

ISBN 978-90-8568-163-2

Karlijn, het konijn in een caviavacht - Patricia van Laerhoven
Op de kinderboerderij, net buiten de stad, heeft Karel, de cavia, het helemaal gehad. De andere cavia’s lijken Karel niet te zien. Ze vinden hem wat vreemd misschien. Karel wil liever zijn zoals Pipijn, het mooiste en aardigste boerderijkonijn. Karlijn, zo wil Karel eigenlijk heten. Zou iemand een oplossing weten?

ISBN 978-94-6389-860-7

Leven Tussenin - Loes Vlaming /oktober 2007
Wat leeft er werkelijk in de geest van een transseksueel? Hoe voelt dat om een lijf te hebben dat niet bij je hoort? Wat gebeurt er als twee transgender mensen zich tot elkaar aangetrokken voelen? Hoe reageert de maatschappij, hoe houden zij zich staande en hoe overkomen zij hun problemen en frustraties? De schrijfster pretendeert niet hierop alle antwoorden te hebben. Wél heeft zij haar eigen ervaringen verwoord in een verhaal waaruit blijkt dat veel mensen niet begrijpen dat transseksualiteit voortkomt uit een diep, welhaast onbewust beleven van de eigen persoonlijkheid.

ISBN 978-90-8030-277-8

Love Lives Here - Amanda Jette Knox/juli 2019
An inspirational story of accepting and embracing two trans people in a family--a family who shows what's possible when you ''lead with love.'' All Amanda Jetté Knox ever wanted was to enjoy a stable life. She never knew her biological father, and while her mother and stepfather were loving parents, the situation was sometimes chaotic. At school, she was bullied mercilessly, and at the age of fourteen, she entered a counselling program for alcohol addiction and was successful. While still a teenager, she met the love of her life. They were wed at 20, and the first of three children followed shortly. Jetté Knox finally had the stability she craved--or so it seemed. Their middle child struggled with depression and avoided school. The author was unprepared when the child she knew as her son came out as transgender at the age of eleven. Shocked, but knowing how important it was to support her daughter, Jetté Knox became an ardent advocate for trans rights. But the story wasn't over. For many years, the author had coped with her spouse's moodiness, but that chronic unhappiness was taking a toll on their marriage. A little over a year after their child came out, her partner also came out as transgender. Knowing better than most what would lie ahead, Jetté Knox searched for positive examples of marriages surviving transition. When she found no role models, she determined that her family would become one. The shift was challenging, but slowly the family members noticed that they were becoming happier and more united. Told with remarkable candour and humour*,* and full of insight into the challenges faced by trans people*, Love Lives Here* is a beautiful story of transition, frustration, support, acceptance, and, of course, love.

ISBN 978-0-7352-3517-5

Mijn broer heet Jessica - John Boyne/juli 2019
Een prachtig verhaal over liefde, twijfel en de moed om jezelf te durven zijn. Voor de liefhebbers van Het Deense meisje en De jongen in de gestreepte pyjama. Broers Sam en Jason zijn altijd onafscheidelijk geweest. Tot Jason op een dag opbiecht dat hij zich al zijn hele leven een meisje voelt. Het is voor Sam en hun ouders een grote schok. Moeder is staatssecretaris met het doel premier te worden en een transseksueel kind is slechte publiciteit. Na een tijdje wordt de situatie voor Jason zo onleefbaar dat hij bij zijn tante gaat wonen, waar hij zichzelf kan zijn. Kan de familie uiteindelijk toch begrip opbrengen voor Jasons gevoelens? En hoe lang houdt Jason het vol zonder de acceptatie van de mensen van wie hij het meest houdt? In dit hartverscheurende verhaal weet John Boyne transseksualiteit met zorg te belichten en te normaliseren, zonder ook maar ergens belerend te worden. Een prachtig verhaal over liefde, twijfel, en de moed om jezelf te durven zijn.
ISBN 978-90-2258-754-6

Mijn valse verleden - Alex bakker/April 2014
Het autobiografische verhaal van een man geboren als meisje.
Alex Bakker werd geboren als jongste dochter in een protestants gezin in Drenthe. Op zijn achtentwintigste verandert hij van geslacht. Een nieuw begin, in het juiste lichaam. Hij stopt alles wat herinnert aan zijn oude leven letterlijk in dozen, om die nooit meer open te doen. Ruim vijftien jaar later heeft hij eindelijk de moed verzameld om zijn jeugd onder ogen te zien: 'Ik ben historicus en ik vervals mijn eigen geschiedenis. Een man zonder verleden, wilde ik dat echt worden?' In 'Mijn valse verleden' gaat Alex Bakker op zoek naar de pijnlijke waarheid van vroeger. Hoe was het om verraden te worden door je lichaam, om onmetelijk jaloers te zijn op jongens, en om te beslissen dat alles anders moest? .

ISBN 978-90-4680-898-6

Mijn leven, jouw leven - Hoe is het om transgender te zijn? - Honor Head/juli 2019
Als je transgender bent, voel je je niet thuis in je eigen lijf. Je bent geboren als jongen, maar je voelt je een meisje. Of andersom. Je past niet bij de verwachtingen die iedereen van je heeft.
In dit boek lees je hoe het is om transgender te zijn. Jij, of je broer of zus of een klasgenoot. Hoe kunnen familie, vrienden en school helpen? Hoe ga je om met pestgedrag? Welke keuzes kun je maken als je in transitie wilt en waar kun je terecht om erover te praten? De serie Mijn leven, jouw leven bespreekt op
een inlevende en positieve manier onderwerpen als zelfvertrouwen, faalangst, homoseksualiteit en omgaan met problemen thuis, vooroordelen en discriminatie. De vragen in de rubriek Praat erover! nodigen uit tot een gesprek. Elk boek
bevat praktische tips om met lastige situaties om te gaan.

ISBN 978-94-6341-445-6

Monica mijn vader - Maaike Sips/oktober 2015
De vader van Maaike Sips ging in 2012 met pensioen en nam meteen afscheid van zijn bestaan als man. Opeens was daar Monica. Monica had haast, ze was als de dood dat ze als man haar graf in moest. Maaike kreeg geen kans om afscheid te nemen van de man die ze veertig jaar als haar vader had gekend en bleef zitten met veel vragen. Waarom was Monica pas zo laat uit de kast gekomen? Hoe had ze het volgehouden om bijna zeventig jaar een mannenrol te spelen? In Monica, mijn vader duikt Maaike Sips in het verleden van haar vader om die nieuwe vrouw in haar leven met terugwerkende kracht een geschiedenis te geven.
ISBN 978-90-5759-735-0

Nathalie - Nathalie van Vugt/November 2014
Geboren in het verkeerde lichaam, heb ik mijn ware ik altijd verstopt. Pas na ruim veertig jaar kon ik mijn grote geheim naar buiten brengen en worden wie ik altijd al was. Dit is het verhaal van mijn transitie. Mijn weg van man naar vrouw. De moeilijke en de mooie kanten. Het verdriet en het geluk. Reis met me mee langs de stations op mijn traject en ontmoet mijn medereizigers.

ISBN 978-90-9028-723-2

Nieuwe namen - Eveline van de Putten/mei 2018
In Nieuwe Namen (mei 2018), Levensverhalen van transgender ouderen komt de transgenderpopulatie in al haar diversiteit aan bod. Transseksuelen, travestieten, crossdressers, transvrouwen en transmannen vertellen openhartig over hun zoektocht naar hun ware identiteit en het proces van eindelijk zichzelf worden.
ISBN 978-90-7890-591-2

(Over)leven - Petra de Sutter Elke Larousse, Co-auteur: Elke Lahousse/Oktober 2015
Jarenlang leefde Petra De Sutter als vrouw in een mannenlichaam, tot ze op haar veertigste besloot zich te bevrijden en de transitie te maken. In dit openhartige boek kijkt de befaamde gynaecologe terug op de bepalende momenten in haar leven. Ze graaft diep in haar jeugd en in haar ziel: hoe heeft ze het gevecht met zichzelf overleefd? Waar heeft ze de veerkracht en het doorzettingsvermogen gevonden om uiteindelijk de gelukkige vrouw, partner, ouder, professional en politica te worden die ze nu is? De Sutter blikt ook vooruit: wat zijn de uitdagingen waar ze als topwetenschapper en vruchtbaarheidsspecialiste voor staat? Heeft iedereen sowieso recht op een kind? Zijn er in de eenentwintigste eeuw grenzen aan de maakbaarheid van de mens? Moet de politiek daarop ingrijpen? En wat zijn de maatschappelijke thema’s waar zij zich als Groen-politica hard voor maakt?

ISBN 978-90-2233-221-4

She is not the man I Married - Helen Boyd/februari 2007
Een Engelstalig boek over het leven als vrouw met een transgender partner. Zeer duidelijk en open geschreven. Geeft duidelijkheid waar de gevoelens mee te maken krijgen wanneer je man of vriend zegt dat hij zich meer aangetrokken voelt tot een vrouwelijke rol en dus naar buiten komt als transgender.

ISBN 978-1-58005-193-4

Stormachtig Stil - Eveline van de Putte/november 2013
In Stormachtig Stil vertellen 27 roze ouderen (homoseksuele mannen, 
lesbische vrouwen, biseksuelen en transgenders),
van Nederlandse en niet Nederlandse komaf, openhartig
over hun (liefdes)leven, hun stilzwijgen en angst om
nog altijd niet geaccepteerd te worden. Deze unieke verzameling portretten is interessant voor een breed publiek, en inspirerend voor hulpverleners, verpleegkundigen en vrijwilligers in zorginstellingen.
Stormachtig Stil is geen theoretische verhandeling, het laat de ouderen zélf aan het woord.
ISBN 978-94-9144-608-5

Transgender in Nederland - Alex Bakker/januari 2018
Alex Bakker, historicus, schrijver van onder andere tentoonstellingen en documentaires heeft in 2018 het boek "Transgender in Nederland" uitgebracht. In het boek legt Alex op een heldere en betrokken wijze uit hoe de beeldvorming, fysieke behandelmogelijkheden en maatschappelijke opinies vanaf de jaren vijftig tot nu enorm is veranderd. Het boek gaat over de geschiedenis van de transgender mensen in Nederland. Met aangrijpende verhalen van pioniers t/m de jongste transgender kinderen.
ISBN 978-90-8953-622-8

Transgender zorg - Guy T’Sjoen, Mick Van Trotsenburg, Luk Gijs/februari 2013
Het subjectieve gevoel 'ik ben een jongen, een man' of 'ik ben een meisje, een vrouw' is voor de meesten onder ons vanzelfsprekend. Sommige personen ervaren echter een conflict tussen hun biologische geslacht en de genderidentiteit. Het woord 'gender' weerspiegelt de psychosociale aspecten van het geslacht. Een transgender persoon ervaart een vorm van genderdysforie, een gevoel van onbehagen dat wordt toegeschreven aan de kloof tussen de genderidentiteit en zijn of haar genitale kenmerken. Vaak vergt het bereiken van het gewenste geslacht psychologische en/of medische begeleiding, het onderwerp van dit boek.
De hedendaagse begeleiding van transgenderpersonen wordt gedetailleerd voorgesteld, met beschrijving van de diagnosestelling, de hormonale therapie, de geslachtsconfirmerende chirurgie, de nazorg en de effecten van behandeling op de levenskwaliteit. Omdat genderdysforie bij de meesten niet plots ontstaat op volwassen leeftijd, wordt de recent aangeboden begeleiding van kinderen en adolescenten met een genderidentiteitsvraag eveneens beschreven. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de sociale context: arbeidsparticipatie, discriminatie, levensstijl maar ook aan juridische aspecten. In de referentiecentra voor transgenderzorg wordt opgemerkt dat het aantal nieuwe aanmeldingen de voorbije jaren steeds toeneemt, mogelijks een teken van meer openheid rond dit onderwerp in onze maatschappij. Dit boek is bestemd voor transgenderpersonen, hun familie en nabije omgeving, hun hulpverleners en iedereen die zich wilt verdiepen in dit fascinerende onderwerp.
ISBN 978-90-3348-927-3

The Transgender Handbook - Boek -by Walter Pierre Bouman/mei 2014
Een engelstalig boek die 490 pagina's telt. Dit is een gids voor Transgender mensen, Familie & Specialisten. Het boek geeft inzicht in problemen waar transgender mensen van jong tot oud allemaal tegenaan lopen. Het boek is helder en geschreven en tot stand gekomen door 40 internationale specialisten.
ISBN 978-15-3611-843-8

T.R.O.T.S. Op Mijn Transgender Kind - Wilhelmina Woortman/oktober 2017
Hoe begeleid je een kind dat anders is? T.R.O.T.S op mijn Transgender Kind is het verhaal van een moeder met een transgender dochter. Een moeder die haar kind tegen de buitenwereld wil beschermen. Haar wil helpen groeien en bloeien. Maar soms op haar eigen tekortkomingen stuit. Met dit boek vol inspiratie, tips en de T.R.O.T.S-methode biedt Wilhelmina Woortman hoognodige handvatten aan ouders, docenten en hulpverleners van transgender kinderen.
ISBN 978-94-9238-378-5

Van man naar vrouw - Lili Elbe. Met een voorwoord van Loiza Lamers/mei 2019
Deze meeslepende weergave van de transformatie van de Deense kunstschilder Einar Wegener in Lili Elbe (1882-1931), samengesteld uit Lili's eigen brieven en memoires, is een dappere reis van man naar vrouw. Einar Wegener en zijn vrouw Greta waren vooraanstaande kunstenaars in het Parijs van de late jaren twintig. Op een dag vroeg Greta hem om zich voor een portret als vrouw te kleden. Het was een verpletterende gebeurtenis die een strijd ontketende tussen zijn publieke mannelijke persoon en het ontluikende vrouwelijke innerlijk, Lili.

ISBN 978-94-9206-827-9

Wie is Kik? - Harriët Bergsma/april 2017.
Kikker Kik raakt diep onder de indruk van een sprookje dat hem vertelt dat je zo maar zou kunnen veranderen in een ander. Het zet zijn wereld op zijn kop, want wie is hij eigenlijk? Kik komt terecht in een bewustwordingsproces met alle ongemakkelijke fases die daarbij horen. Uit angst voor het noodzakelijke, dat tegelijkertijd het onmogelijke is, raakt hij zichzelf kwijt. Liefde is de sleutel op weg naar acceptatie van zichzelf.

ISBN: 978-94-0223-404-6

Welkom bij de club - Thomas van der Meer/oktober 2019
Thomas werd geboren met een andere naam in een ander lichaam. Wanneer hij besluit te worden zoals hij zich voelt, lopen de reacties sterk uiteen. Mevrouw Krabbenborg, zijn manager, steekt haar mening niet onder stoelen of banken en schept er plezier in steeds weer te benadrukken hoe ingewikkeld het is. Dennis van de IT verwelkomt hem met open armen in team XY. En zijn moeder geeft trots voor de tweede keer in zijn leven zijn naam op bij de gemeente. Wanneer zijn transitie achter de rug is, besluit Thomas dat hij klaar is met de vooringenomen reacties, en gooit het roer om. Hij begint een nieuwe baan op een plek waar niemand weet van zijn verleden, maar zelfs dan gaat het niet allemaal vanzelf. Want het hokjesdenken zit er diep in, bij de meeste mensen.

ISBN 978-94-9292-873-3

Whipping Girl - Julia Serano /maart 2016
In dit engelstalige boek, de tweede editie van Whipping Girl,  weerspiegelt een zeer intelligente transseksuele vrouw haar diverse achtergrond als een lesbische transgender activist en professionele bioloog. Zij deelt oa haar observeringen en ervaringen voor en na de overgang en de maatschappelijke houding ten opzichte van trans vrouwen, evenals gender en seksualiteit als geheel.

ISBN 978-15-8005-622-9

Wij zijn ik - Lea Maas/mei 2017
Dit boek 'Wij zijn ik' gaat verder waar het vorige boek 'Wordt mijn zoon mijn dochter?' van Lea Maas eindigde. Omdat het in dagboekvorm geschreven is laat het de lezer tot in het meest intieme detail kennismaken met het leven van transgender-dochter Loena en de reis die zij samen met haar ouders maakt. De transitie naar het ultieme geluk, een complete vrouw worden, wordt uitgebreid beschreven. Het is een hectische periode waarin verdrietige en mooie momenten elkaar in rap tempo afwisselen. Loena verovert gaandeweg steeds meer haar bijzondere plekje in de wereld. Daar zijn vele mensen getuige van door haar deelname aan het televisieprogramma ''Hij is een Zij''. Amsterdam blijkt een stad te zijn met een grote aantrekkingskracht op Loena. Daar maakt zij kennis met een kleurrijke uitgaanswereld en vindt zij andere creatievelingen waarmee ze uiteindelijk volop van haar nieuwe leven kan genieten.

ISBN 978-90-8759-671-2

Worden wie je bent - Saskia Keuzenkamp/nov 2012
Sommige mensen zijn als man geboren, maar voelen zich vrouw. En sommigen zijn als vrouw geboren, maar voelen zich man. Veel van deze transgenders besluiten op enig moment in hun leven om via hormonen en operaties hun geslacht te laten aanpassen. Er is de laatste jaren meer aandacht voor deze groep, ook in het overheidsbeleid. Maar er is nog weinig bekend over hoe het met hen gaat. Op welke leeftijd worden zij zich bewust van hun 'trans-zijn'? Hoe open zijn ze erover en welke reacties levert dat op? Hoe is het gesteld met hun psychische gezondheid? Om deze vragen te beantwoorden is een enqu te gehouden onder ruim 450 transgenders. Hoewel het met veel transgenders best goed gaat, is hun leven doorgaans bepaald niet gemakkelijk. Veel transgenders zijn eenzaam, hebben psychische nood en het aandeel dat serieus denkt over zelfdoding is hoog.
Dit onderzoek is uitgevoerd op verzoek van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

ISBN 978-90-3770-625-3

Wordt mijn zoon een dochter? - Lea Maas/mei 2015
In dit boek Wordt mijn zoon mijn dochter? beschrijft Lea het leven van haar kind, dat als een jongen geboren is. Van kleins af aan hebben Lea en haar man gedacht dat hun zoon op latere leeftijd uit de kast zou komen als homo. Naar jongensspeelgoed heeft hij nooit omgekeken, alleen meidendingen interesseerden hem. Op 11 september 2012 kwam het hoge woord eruit. Hij voelde zich een meid in een jongenslichaam. Vanaf dat moment stond hun wereld op z'n kop. Ze wisten niet wat de toekomst zou brengen. In dit boek kun je lezen over de ups en downs, het hele proces van de transitie van Roel naar Loena en waar ze tegenaan liepen. Ook over wat wel makkelijk ging, de goede en mindere goede tijden. Vriendschappen gingen verloren, maar andere vriendschappen werden geboren. Het leven van hun kind is niet over rozen gegaan. Samen hebben ze gevochten om te komen waar ze nu zijn. Er is echter nog een lange weg te gaan. Dit verhaal begint met een stille jongen en eindigt met een vrolijke, levenslustige meid.

ISBN 978-90-8759-520-3

Wondermooi, zoals U mij gemaakt hebt    - onder redactie van Carl Buijs, Wielie Elhorst, Jolanda Molenaar en Heleen Zorgdrager/juni 2019
Wondermooi, zoals U mij gemaakt hebt' is een handreiking voor gelovige transgenders en werkers in de kerk. In het boek komen gelovige transgenders zelf regelmatig aan het woord en delen ze hun ervaringen. De toelichting op termen en begrippen, de Bijbelstudies en het materiaal voor kringwerk maken dit boek extra praktisch.

ISBN 978-90-4353-038-5

Film

The danish girl
Een kei van een film welke niet alleen de transseksueel Lily Elbe belicht maar ook haar echtgenote Gerda Wegener. Lily Elbe is geboren in Denemarken als man, Einar Wegener, op 28 december 1882 en is een van de eerste transseksuelen die een geslachtsaanpassing heeft laten doen.
Zie Trailer:

 

Una Mujer Fantastica
Una Mujer Fantastica is een prachtige film over de Transgender Marina MTF waarvan de partner overlijd, leef mee met alle moeilijke momenten die Marina heeft te doorstaan om van haar partner een waardig afscheid te kunnen nemen. De film is meer gericht op de transgender maar zeker de moeite waard om samen te kijken. "Het is een prachtig liefdesverhaal".
Zie Trailer:

 

Girl - Film
Girl een drama film uit Belgie gaat over Lara, een 15-jarig meisje is geboren in het lichaam van een jongen en wil niets liever dan ballerina worden. Girl schetst het leven van de 15-jarige Lara, wier grootste droom is om carrière te maken als ballerina. Maar haar lichaam stribbelt tegen, want Lara is geboren als jongen. Echter, samen met haar vader en jonge broertje tracht ze de wereld te trotseren.
Trailer:

Boy meets Girl - Film / 2014

De 21-jarige Ricky is een transgender vrouw die in een klein stadje in Kentucky woont. Al 15 jaar heeft ze één vriend, die ze ziet als haar broer Robby. Het is haar grote droom om naar New York te verhuizen en een opleiding in de modeontwerp te doen. Plots komt de charmante Francesca in haar leven.

Trailer:

Different for girls - Film / 1996

Karl en Paul waren in de jaren 70 elkaars beste vriend op school. Ruim 20 jaar later ontmoeten ze elkaar weer in Londen. Toch is niet alles hetzelfde. Karl gaat inmiddels door het leven als Kim, een transvrouw.

Trailer:

Informatie

Alles wat je altijd al wilde weten over transgenders
Maar nooit durfde te vragen. Een handig digitaal boekje, met allerlei informatie over transgenders.
Pdf: Https://cavaria.be

Leven als transgender in België - Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen.
De sociale en juridische situatie van transgender personen in kaart gebracht.
Pdf: https://igvm-iefh.belgium.be

De stem bij vrouw naar man transseksuelen - Universiteit Gent
Logopedische & Audiologische wetenschappen.
Pdf:
https://lib.ugent.be

Transgender informatie Nederland & België

Onze website Partner & Transgender Nederland & België is een frisse nieuwe website voor de Transgender, Partner & Naasten. Wij zijn geen vereniging of stichting maar een non-profit organisatie bestaande uit 3 zeer gemotiveerde transvrouwen. Heb je een tip tot informatie, boeken en films of wil je zelf deel uit maken van Partner&Transgender neem dan snel contact met ons op.

Contact:
E-mail: info@partner-transgender.nl of info@partner-transgender.be