T: +31 (0)30-214 59 09
M: info@huidzorgklinieken.nl

https://www.huidzorgklinieken.nl

Permanent ontharen dmv lasertherapie 
Hoe werkt definitief ontharen:

Voor het permanent ontharen moet 70 graden in de huid gebracht worden. Door het haarzakje te verhitten kan deze niet meer groeien.

Social media: https://www.partner-transgender.nl/images/soicialbuttons/facebook.png https://www.partner-transgender.nl/images/soicialbuttons/facebook.png

Huidzorg laserklinieken:

Wij zijn Huidzorg laserklinieken, specialist op het gebied van laserontharing, onder andere ter voorbereiding van de SRS operatie bij transvrouwen en geslachtsoperatie bij transmannen. Bij huidzorg laserklinieken wordt u behandeld door HBO opgeleide kwaliteit geregistreerde huidtherapeuten. Huidzorg laserklinieken heeft meerdere vestigingen door heel het land. Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars en het VU medisch centrum. Graag geven wij u informatie over de behandeltechnieken die mogelijk zijn voor de SRS operatie. Lasertherapie is een heel breed kader, wij maken u wegwijs waar u als cliënt op kunt letten mocht u een behandeling willen ondergaan bij een laserkliniek. Dit artikel is ter verduidelijking hoe laserontharen werkt, verschillen in laser apparatuur en voorbereiding voor het laserontharen.

Welke soorten lasers zijn er op de markt:
Er zijn verschillende lasers beschikbaar. Alles wordt geadverteerd als lasertherapie, echter is er een groot verschil tussen IPL en lasertherapie. IPL is polychromatisch licht, dit houd in dat er een brede lichtbundel door de huid heen gaat. Je wilt juist dat alle energie naar het haarzakje gaat en niet na het omliggende weefsel. Laser is monochromatisch licht, specifiek en doelgericht alleen op het haarzakje, doordat alle energie op de juiste plek terecht komt is laser zeer krachtig.

Lasertherapie is opgedeeld in 3 golflengtes; de alexandriet 755nm, diode 810nm en de ND-YAG 1064nm.

De golflengte bepaalde mate van absorptie in de huid op een bepaald chromofoor. Chromoforen zijn melanine (pigment), water en hemoglobine (bloed). De alexandriet is een laser die heel goed op melanine ofwel pigment absorbeert, dit is de beste laser voor een lichte huid met donkere haren. De ND-YAG is een laser die voornamelijk op hemoglobine ofwel bloed absorbeert. Door het bloed te absorberen zorg je er voor dat de zuurstof en voedingsstoffen niet meer bij de haarfollikel kunnen komen, hierdoor kan een haar ook niet meer groeien. Deze laser is geschikt voor een donkere huid, doordat er op bloed geabsorbeerd wordt en niet op pigment kan de donkere huid niet verbranden.

Hoe vaak moet ik laseren:
Gemiddeld zijn er tussen de 8-15 behandelingen nodig voordat het gelaserde gebied vrijwel haarvrij is. Dit heeft te maken met de haargroeicyclus, er zijn 3 verschillende haarfasen. De haar die vast zit aan de wortel 10-20% van de haren zit in deze fase, die fase zien wij rechts op de foto. Deze haargroeifase kunnen wij definitief verwijderen. De andere 2 fases, overgang en uitvalfase vallen van nature uit en komen uiteindelijk weer terug groeien in de wortel fase. Deze haren worden wel gelaserd, vallen ook uit maar komen toch weer terug groeien. Over +- 6 weken laseren wij weer de nieuwe lichting wortelfases.

Meestal wordt er geadverteerd dat er nooit meer haar groeit, helaas is dit niet realistisch. Het is niet mogelijk om alle haren volledig te verwijderen, blond, rood en grijs wordt bijvoorbeeld niet geabsorbeerd door de laser. Hele dunne vlas haren kan de laser soms ook moeilijk pakken, deze haren blijven achter. Ongeveer 80% van de haren is te verwijderen. Indien er alleen blonde, rode of grijze haren aanwezig zijn adviseren wij te behandelen middels elektrische epilatie. (pagina elektrisch ontharen volgt nog).

Waar moet ik op letten voordat ik ga laseren:
Minimaal 4 weken van te voren stoppen met harsen of epileren, scheren mag wel. De haren moet voor het laseren kort zijn, meestal is 1-2 dagen van te voren scheren prima. Indien de haren te lang zijn worden ze korter gemaakt in de praktijk.
De huid mag absoluut niet zongebruind zijn anders kan de laser de gebruinde huid ook absorberen en op die manier verbranden. Vermijd de zon, indien je onder de zonnebank gaat dek dan het te behandelen gebied af.
 
Doet het pijn:
Laseren is gevoelig, het voelt alsof er dunne elastiekjes worden losgelaten op de huid. Wij werken met koude lucht die tijdens het laseren gebruikt wordt. Door de huid tijdens het laseren te koelen verzacht het de pijn. Mocht het te pijnlijk zijn gebruiken wij emla crème, dit is lidocaïne een verdovend middel waardoor er tijdens het laseren minder pijn ervaren wordt.
 
Wat gebeurt er na een laserbehandeling:
Er ontstaat roodheid en plaatselijke zwelling. Het vocht in de haarzakjes komt soms wat opzetten dit noemen wij perifolliculair oedeem, dit zakt binnen enkele uren weer weg. Vaak tijdens het laseren is het gevoelig, na de behandeling voelt het overgrote gedeelte van de cliënten niets, soms kan het nog enkele uren warm aanvoelen. Het duurt even voordat de haren uitvallen. De haren beginnen na de behandeling weer te groeien, na 3 dagen zitten er hoogstwaarschijnlijk weer stoppels. Deze zitten nog vast, blijf zoveel mogelijk van de haren af. Meestal rond 1,5 a 2 weken vallen de haren er vanzelf uit.
 
Welk gebied moet er onthaart worden voor de operatie bij transvrouwen:
2cm rond de aanzet van de penis moet behandeld worden en 10x2 cm van het stukje van de balzak naar de anus. Mochten er haren op de penis groeien, dan nemen wij die ook mee.
Transvrouwen: Lees voor meer informatie hier de pdf "Vaginaplastiek" van Amsterdam Umc
Transmannen: Lees voor meer informatie hier de pdf "Phalloplastiek" van Amsterdam Umc