Australische wetenschappers weten misschien weer wat meer

Onderzoeken en interviews ivm het transgendertraject.
Annette
Berichten: 810
Lid geworden op: 25 feb 2018, 19:54

03 jan 2019, 14:45

Australische wetenschappers vinden een mogelijke genetische link met geslachtsdysforie

00:00 / 00:00
'S Werelds grootste studie van transvrouwen heeft gesuggereerd dat de redenen voor persoonlijke conflicten over genderidentiteit in het DNA kunnen liggen.

bijgewerktBijgewerkt op 4 oktober 2018
Door Omar Dabbagh
Delen
Delen op Facebook Delen op Twitter
Australische wetenschappers geloven dat ze een grote doorbraak hebben gemaakt om op een dag te bewijzen dat er een genetische link is naar transgender.

Wetenschappers van het Hudson-instituut in Melbourne namen DNA-monsters af van 724 personen in 15 jaar, 342 mannen waren mannen en 380 transvrouwen (transgenders van man naar vrouw).

Afbeelding

SBS Nieuws
Gericht op 12 genen die geslachtshormonen testosteron en oestrogeen produceren en verwerken, toonde de studie aan dat er "kleine maar significante verschillen in de genetische samenstelling" tussen mannen en vrouwen waren.

"We denken dat als het gaat om genderidentiteit - dat is wat je denkt dat je een man of een vrouw bent - dat de geslachtshormonen een rol spelen," vertelde hoofdonderzoeker professor Vincent Harley aan SBS News.

"Op basis van deze varianten die oververtegenwoordigd zijn in trans-mensen, zouden we voorstellen dat de vermannelijkende routes worden verminderd en dat de de-feminiseringstrajecten ook worden verminderd."

LEES VERDER
Scott Morrison en Evie Macdonald.
Transgender-tiener daagt Scott Morrison uit boven 'respectloze' tweet
Biologische basis voor genderdysforie
De resultaten tonen een mogelijke biologische basis voor geslachtsdysforie, de stress van iemand die zich identificeert met een geslacht dat niet bij de geboorte was toegewezen. Geschat wordt dat het ergens tussen 0,1 tot 1 procent van de Australiërs treft.

Een mogelijke rol, maar verre van bewezen - met professor Harley wordt deze studie gezien als de allerbelangrijkste eerste stap.

"We weten zo weinig over wat ons mannelijk of vrouwelijk maakt en onze genderidentiteit," legde hij uit.

"We weten niet welk deel van de hersenen deelneemt; je weet welke regio in de hersenen of welke processen het deelneemt. Daar zijn we dus ver van verwijderd. "

Afbeelding

Wetenschappers van het Hudson Institute of Medical Research in Melbourne hebben het baanbrekende werk ondernomen.

Toenemende sociale acceptatie en stigma's vernietigen
De zevenenveertigjarige Fran Monro, een geestelijke gezondheidswerker uit Melbourne, was een van de deelnemers aan het onderzoek.

Ze vertelde SBS News dat ze op haar vijftiende genderdysforie begon te krijgen, maar werd gepest en verbannen door haar familie en plattelandsgemeenschap.

"Ik vond het buitengewoon moeilijk om mezelf te accepteren, in feite onmogelijk, om mezelf en mijn eigen natuur te accepteren," zei Monro.

"Een van de grootste tragedies van trans zijn ervaart afwijzing van het gezin."

Afbeelding

Studie deelnemer Fran Monro heeft de resultaten verwelkomd in de hoop dat ze uiteindelijk de sociale barrières van andere transgender mensen zullen afbreken. (SBS Nieuws)
Studie deelnemer Fran Monro heeft de resultaten verwelkomd in de hoop dat ze uiteindelijk de sociale barrières van andere transgender mensen zullen afbreken. (SBS Nieuws)
SBS Nieuws
Monro hoopt dat de resultaten de sociale attitudes ten opzichte van transgenders zullen helpen veranderen.

"Als dit iemand kan helpen om meer zelfacceptatie te voelen, of meer acceptatie van zijn vrienden, familie, gemeenschap, dan is het echt een goed en hoopvol ding," zei ze.

En terwijl onderzoekers hun resultaten laveren als een potentiële doorbraak voor de wetenschap, willen ze ook dat de studie die stigma's doorbreekt.

"Ik hoop dat het helpt om de ellende van trans-mensen te verminderen. Dat is mijn hoop, "zei professor Harley.

"Maar het is vooral om het publiek bewust te maken dat het een biologische aandoening is."

wetenschappers vinden een potentiële genetische link met geslachtsdysforie
Wetenschappers van Hudson Institute hebben een potentiële genetische link gevonden met geslachtsdysforie, wat betekent dat er een biologische connectie kan zijn met transgender zijn.

Afbeelding

Resultaten voorzichtig verwelkomd
Sally Goldner van Transgender Victoria zegt dat ze de resultaten "overweldigend" verwelkomt, maar heeft gewaarschuwd voor mogelijke beperkingen

"Het zegt tegen mensen, 'hé kijk, dit is geen keuze of ongeluk of iets anders, het is gewoon een deel van de menselijke gezondheid', wat handig is," vertelde ze aan SBS News.

"(Maar) iemand kan nog steeds trans zijn, maar past misschien niet in een bepaald DNA-patroon. Geen medische of genetische (sic) test is perfect. En zo is de ervaring van iedereen nog steeds geldig. '
Plaats reactie

Terug naar “Onderzoek en Interviews”